BARedine-1

Podzemni svijet jame Baredine

×
Upute

Upoznajte tajnovitu igru prirode, koja je nastajala tisućljećima, daleko od svijetla dana i oka čovjekova… Posjetite podzemni svijet JAME BAREDINE. Ova spilja riznica je stalagmita i stalaktita, podzemnih skulptura realiziranih strpljivim i dugovijekim radom vode.

Nastale su tako čudesne sigaste forme od kojih se posebno ističu desetak metara dugačke visoke “zavjese”, vrlo realističan kip Bogorodice, tijelo pastirice Milke, kosi toranj iz Pise, snješko – lučonoša koji je postao zaštitnim znakom ove spilje. U jednoj od dvorana proći ćete pored grotla širokog 4 m i dubokog 66 m koje se spušta do podzemnih jezera. I tako, kroz pet dvorana, pet galerija apstraktnih i realističnih skulptura, 40 minuta ugodne šetnje u pratnji našeg vodiča i “kustosa”. zanimljivost ovog pustolovnog pothvata je i susret s podzemnim životinjskim svijetom: vidjet ćete čovječju ribicu, endemsku vrstu životinje koja živi samo u ovim našim kraškim područjima, te minijaturne prozirne račiće i kukce. Na ulazu u spilju postavljena je muzejska vitrina u kojoj su izloženi ostatci lončarije prethistorijskog čovjeka. Taj naš daleki predak vjerojatno je, za žarkih i sušnih ljeta, ostavljao ovdje svoje posude da se, kap po kap, napune dragocjenom vodom.

Za spilju BAREDINE vezana je i jedna ljubavna priča tamo negdje iz 13. st. Ako je vjerovati legendi, porečki plemić Gabrijel zaljubi se u prelijepu pastiricu iz Nove Vasi po imenu Milka. Ni jednom smicalicom zla Gabrijelova majka nije mogla ugasiti tu ljubav pa je razbojnicima dala tri zlatnika da potajno ubiju lijepu Milku. Razbojnici nisu ubili pastiricu nego su je bacili u jamu. Kada je saznao za zlu kob svoje ljubljene, plemeniti Gabrijel uzjahao je konja i nestao. Našli su samo konja kod jedne druge obližnje jame. Priča kaže da okamenjeno tijelo nesretne pastirice, iz stoljeća u stoljeće postepeno klizi prema dnu jame, gdje ga i sada možemo vidjeti, tražeći svoga ljubljenog. Današnji speleolozi tvrde da bi malim prekapanjem mogli doći do susjedne jame. To je, pak, potvrda legendi da će se tijela naših Romea i Julije jednom u podzemnom svijetu susresti i ostati vječno zajedno.

JAMA BAREDINE home page.

 « Nazad