."> maslina-stablo

Maslinovo ulje iz Tara i Vabrige

Maslinovo ulje iz Tara i Vabrige prepoznato je kao glavni nositelj kontinuiteta lokalnog načina življenja na ovom području od antike do danas: uvala Laron bila je od 1. do 6. stoljeća nove ere glavno središte proizvodnje amfora za prijevoz maslinovog ulja za cijeli Jadran, ovdašnje maslinovo ulje nalazilo se na bogatim trpezama europskih vladara, a od 70-tih godina prošlog stoljeća FAO –  Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu,  znanstveno je utvrdila da su geomorfološke i klimatske karakteristike ovog područja idealne za proizvodnju visokokvalitetnog ekstra djevičanskoga ulja i potvrdila značajan kuriozitet da je upravo ovdje najsjevernija točka Europe na kojoj masline mogu dati ulje takve visoke kakvoće, profinjenosti i  sklada.

Zato ne čudi da je u strategiji razvoja mikrodestinacije Tar-Vabriga utvrđeno, a potom od cijele zajednice i prihvaćeno, da je upravo ovdašnje maslinovo ulje ključna poveznica prošlosti, sadašnjosti i budućnosti života lokalnog stanovništva. Ono je istodobno memento na slavnu prošlost, inspiracija i smjerokaz sadašnjosti te generator održivog razvoja u budućnosti, kako u području proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrhunske kakvoće, tako i u razvoju samosvjesne, privlačne i  vibrantne turističke mikrodestinacije.

Ekomuzej maslinovog ulja u Taru i Vabrigi koji će obuhvaćati suvremeni interpretacijski centar, park i rute maslina, krovna je struktura na kojoj će Općina Tar Vabriga, Turistička zajednica Tar Vabriga i Udruga maslinara Istarske županije ‘Olea’ sa sjedištem u Taru temeljiti razvoj ovog moćnog maslinarskog središta Istre i Hrvatske.

Upravo su tarski maslinari i proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kakvoće, predstavljeni u ovom katalogu, ključni nositelji ovog razvojnog procesa i istodobno glavni likovi zanimljive destinacijske priče. Oni svojim predanim radom, baštineći tradicije i znanja svojih predaka i bivajući otvorenima prema novim saznanjima i cjeloživotnom učenju, iz godine u godinu njeguju stoljetna stabla ulika, ali i sade nove nasade i proizvode vrhunska ulja koja bivaju sve više prepoznata i vrednovana i izvan granica Istre i Hrvatske. Svi dijelovi njihova rada ujedno su i vrhunski doživljaj za sve posjetitelje Tara i Vabrige: njihovi maslinici prošarani suhozidima oblikuju jedinstven kulturni krajolik za istraživanje svim putnicima namjernicima, a njihove otvorene konobe i kušaonice postaju kultna mjesta nezaboravnih gastronomskih doživljaja gdje se, uz ostale lokalne riblje proizvode i lokalna vina, kušaju vrhunska maslinova ulja! I još nešto: ovaj je doživljaj tu, na raspolaganju svima, ne samo u užurbanim ljetnim mjesecima, već tijekom cijele godine!

.

 « Nazad