pedoci

Istarski specijaliteti

vPrsut_002Istarski pršut
je posebno sušen svinjski but i vrlo je cijenjen lokalni specijalitet. Najčešće se služi uz sir i masline ili se od njega pripremaju topla jela.
Ombolo_kupus_krompirOmbolo
se priprema od čistog mesa svinjskog kotleta mariniranjem u vinu, češnjaku i lovoru, a zajedno s istarskim kobasicama peče se na žaru. Poslužuje se s kukhanim kiselim kupusom
tartufi-kosaraIstarski tartuf
je kvalitetom jedinstven i cijenjen u svijetu. Priprema se s tjesteninom, u omletu, nariban na steak ili uz divljač.
bakalar_bianco_post-300x180Bakalar na bijelo
se u Istri priprema od sušenog bakalara, koji se kuhan miješa s maslinovim uljem i češnjakon.
sparuge-sŠparuge
su istarski spceijalitet. Rastu u divljini i beru se u proljeće. Pripremaju se s jajima, na maslinovom ulju i kao prilog raznim jelima.
photo_1249029687_1_904Istarska supa
je osobitost istarske kuhinje. To su raznolike guste juhe od povrća. U istarskim se oštarijama mogu naći: maneštra od bobići, maneštra od koromača, maneštra sa slancem…
fuziRavioli, posutice, fuži ili makaroni
različite su vrste tjestenine s umakom, karakteristično jelo u seoskim domaćinstvima. Domaća tjestenina najčešće se služi kao prilog umacima od kokoši, gljiva, pršuta ili vinogradskih puževa.
plodoviOrada, brancin ili švoj na žaru
kaže se da je bijela riba iz Jadrana među najukusnijima na svijetu. Porečki ugostitelji ponudit će Vam najkvalitetnije: orade, brancine i listove (švoje) pripremljene na žaru s maslinovim uljem, češnjakomk i peršinom.
jakobove-kapiceJakovljeve kapice, dagnje ili oštrige
-porečko podmorje obiluje školjkama, ali imamo i nekoliko poznatih uzgajališta školjaka. Oštrige se jedu svježe iz mora, s par kapi llimunova soka, jakovljeve kapice zapečene sa začinima i sirom, a dagnje na buzaru. Uostalom, pustite domaćinu da Vam preporuči način pripreme.
oradaRakovi
-škampi su uz jastoga i rakovicu najpoznatiji jadrasnki rakovi. Osim na buzaru pripremaju se na žaru i na druge načine. Na Vama je da izaberete…
jastogPlodovi mora
-ribe, lignje, školjke i rakovi u umaku s tjesteninom, na rižoto ili kao brodet delikatesna su jela porečkih restorana.

.

 « Nazad