Savjeti za turiste

×
Upute

Zdravstvena zaštita turista
Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a ambulante i ljekarne u svim mjestima.

Državljani Europske unije koji su na putovanju u Hrvatskoj ili se iz nekog drugog razloga u Hrvatskoj nalaze samo privremeno, a obvezno su osigurani u jednoj od država članica Europske unije, imaju pravo na korištenje neophodne zdravstvene zaštite osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja, uz plaćanje participacije.
Turisti iz zemalja s kojima je Hrvatska sklopila ugovor o socijalnom osiguranju (Health Care Convention) ne plaćaju medicinske usluge, uz predočenje potvrde nositelja osiguranja i putovnice.
Troškovi medicinskih usluga pruženih osobama koje dolaze iz zemalja s kojima Hrvatska nema ugovore, naplaćuju se direktno korisniku prema cjeniku koštanja.Izvanbolnička hitna medicinska pomoć u djelatnosti hitne medicine uključuje hitni prijevoz (kopnenim, vodenim i zračnim putem).
Turisti također mogu koristiti i usluge privatnih doktora i zubara uz plaćanje pune cijene svih medicinskih usluga.
>> www.hzzo.hr

Dežurna ljekarna za hitne slučajeve (0-24h), nalazi se u Puli:
Ljekarna Centar, Giardini 14, T. +385 (0)52 222544, centar@istarske-ljekarne.hr

Prijava boravka
Kada se prijavite u hotel, hostel, kamp ili apartman, automatski ćete biti registrirani kod policije, što je zakonski propisano. Ukoliko odsjedate kod prijatelja molimo vas da učinite to osobno. U periodu od 24 sata registrirajte se u vama najbližoj policijskoj stanici i nemojte zaboraviti ponijeti svoju putovnicu. Ljubazno ćete biti zamoljeni da popunite nešto papirologije, procedura koja je bitna za vašu osobnu sigurnost i koja vam pomaže prebroditi ikakve neugodnosti koje se mogu dogoditi dok ste na odmoru.

Putni dokumenti
Putovnica ili neki drugi međunarodno priznat identifikacijski dokument.
Turisti mogu ostati u Hrvatskoj do tri mjeseca.

Prtljaga
Strani državljani mogu unijeti svoju osobnu prtljagu bez ikakvih ograničenja. Stranu se valutu može slobodno unijeti i iznijeti iz zemlje (do visine 3.000 eura); do visine 15.000 kn za domaću valutu. Vrijedniju profesionalnu i tehničku opremu potrebno je prijaviti na granici.

Vize
Građanima EU, Švicarske, Australije, Sjeverne i Južne Amerike te mnogih drugih zemalja ulazak u Hrvatsku je dopušten bez posjedovanja vize. Cjelovitu listu možete provjeriti pri Ministarstvu vanjskih poslova na stranicama www.mvp.hr Svatko tko treba vizu mora je ishodovati prije ulaska u zemlju. To ne možete učiniti na ni jednoj hrvatskoj granici.

Kućni ljubimci
Za pse i mačke u pratnji svojih vlasnika potreban je internacionalni certifikat registriranog veterinara u kojem stoji da je prošlo najmanje 15 dana ali ne više od 6 mjeseci od zadnjeg cijepljenja protiv bjesnoće.

Novac
Jedina valuta koja se upotrebljava u Istri/Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipa, kovanice od 1, 2, 5 i 25 kuna te novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1.000 kuna.
Bankomati su posvuda. Većina hotela, restorana i trgovina prihvaća kreditne kartice (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa) kao sredstvo plaćanja.
Strana se valuta može zamijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, turističkim agencijama, hotelima, kampovima, marinama. Čekovi se mogu unovčiti u bankama.

Carina
Carinski propisi Republike Hrvatske usklađeni su s propisima zemalja Europske unije. www.carina.hr

Povrat poreza
Sačuvajte račune svake kupovine koju ste obavili u Hrvatskoj i zatražite tax-free formular za svaku kupovinu koja prelazi iznos od 500 kuna (osim za naftne derivate). Na taj način možete ostvariti povrat poreza po povratku kući. Zatražite pečat na granici! Ukoliko namjeravate kupovati umjetnine, zatražite izvozno odobrenje prije kupovine.

Vremenska zona
GMT plus jedan sat u zimi te GMT plus dva sata ljeti.

Električna energija
Voltaža na gradskoj strujnoj mreži je 220 V, frekvencije 50 Hz, tako da posjetitelji iz SAD-a moraju upotrebljavati transformator, a posjetitelji iz Velike Britanije adapter za europsku strujnu mrežu kako bi mogli koristiti svoje električne uređaje.

Državni praznici
01.01. Nova Godina
06.01. Sveta tri kralja
Uskrsni ponedjeljak, drugog dana Uskrsa
01.05. Praznik rada
Tijelovo, 40 dana od Uskrsa
22.06. Dan antifašističke borbe
25.06. Dan državnosti
05.08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15.08. Velika Gospa
08.10. Dan neovisnosti
01.11. Svi Sveti
25. – 26.12. Božićni blagdani

Tijekom državnih praznika sve javne ustanove su zatvorene

.

 « Nazad