0SEB2759__6_

Biciklom po Istri

Biciklističku strast čini niz raznovrsnih užitaka, a prvi je među njima jedinstven osjećaj prisnosti s krajolikom kroz koji se vozimo. Okolica Tara i Vabrike iz perspektive bicikliste liči nizu idiličnih pejzažnih krajolika koji promatrača ostavljaju bez daha, opčaravajući ljupkošću, bojama, raznolikošću. Duž obje staze izmjenjuju se kultivirane park šume, maslinici, vinogradi, netaknuta bujna mediteranska vegetacija, čiji slatkasti miris puni nosnice i pluća. A linija mora nikada nije daleko, najčešće je teško odrediti gdje prestaje zelenilo, a počinje plavo. Međutim, kada put povede od mora, najčešće tek počinje prava avantura – zaleđe je sačuvalo dražest i ljepotu sramežljive Pepeljuge.

A tek spilja Baredine! Priroda nam je očito, bila sklona i obdarila nas široke ruke. Stazom nekadašnje željeznice Parenzane proći ćete jedan dio Istre koji je desteljećima bio nedostupan i pješacima. A nakon predesetak prijeđenih kilometara nećete osjećati vrtoglavicu od umora već od utisaka. Osim razoružavajućim prirodnim ljepotama, biciklističke staze Poreštine obiluju tragovima prošlih vremena, ovjekovječenih u povijensoj bašitini. Ne morate ući niti u jednu od crkvica koje vam se nađu na putu, dovoljno je baciti pogled na svaku od njih građenih skulputra u prostoru. Srednjovjekovni gradići, redom spomenici kulture, poput kakvih čudnih kapa postavljeni su na vrhovima brežuljaka, a svaki će vas od njih oduševiti posebnim ugođajem.

Ne propustite pogled na ruševine Dvigrada, čudesna dvostrukoga gradića. Putem nećete ostati ni gladni niti žedni. Za to će se pobrinuti mnoge konobe i gostionice. Svako selo ima barem jednu, a redom nude izvrsnu domaću hranu i vino. Samo umjereno, nije se teško prevariti kada se nudi toliko dobroga!

>> Istra bike brošure

.

 « Nazad